SEO просування сайту – головні етапи робіт фахівців

Ви запустили онлайн-проєкт, але клієнтська база зростає занадто повільно? Найімовірнішим блокером є позиція, яку ваш сайт займає в пошуковику. Можливо ви чули, що існує безліч способів розвитку онлайн-платформ, та будьте певні - SEO просування сайту залишається топ 1 по ефективності.

Так що ж роблять SEO-фахівці для виведення вашого сайту в топ видачі? Давайте розбиратися, що таке комплексне просування сайту, а також які етапи SEO дійсно необхідні для залучення органічного трафіку та підвищення видимості вашого проєкту в видачі.

Що таке SEO?

Якщо ви зробили перші кроки на зустріч просуванню свого сайту, ви стовідсотково зустріли та розшифрували цю абревіатуру.

SEO (Search Engine Optimization) – оптимізація для пошукових систем. Це комплекс внутрішньої та зовнішньої оптимізації сайту для підвищення його позиції у видачі та конверсії лідів.

Чому Seo – необхідний етап роботи з сайтом

Треба розуміти, що навіть чудовий за дизайном та юзабіліті веб-проєкт може не відображатись на перших сторінках пошукової видачі з кількох причин:

  • Сайт не проіндексований пошуковими ботами.
  • Він не містить відповідні пошукові фрази, метатеги і карту сайту.
  • Має недостатню кількість контенту або його якість є незадовільною.
  • Висока конкуренція в обраній вами ніші.

Запам’ятайте: пошукові системи прагнуть знаходити інформацію, що максимально відповідає (релевантна) пошуковим запитам інтернет-користувачів.

Комплексне просування сайту за допомогою SEO – це сукупність заходів, спрямованих на встановлення максимальної відповідності вмісту вашого сайту тому, що шукають ваші потенційні клієнти. Простими словами – це коли експерти роблять все, що потрібно для вашого сайту (з урахуванням його типу, ніші, в якій ви працює, та іншої специфіки), щоб його легко знаходили зацікавлені користувачі.

На якому етапі необхідне SЕО просування сайту?

Наша особиста порада: якщо ваш проєкт перебуває на стадії ідеї, ідеально одразу звернутися до SEO-компанії, що здійснює комплексну розробку з урахуванням просування в пошукових системах. Це значно заощадить ваші гроші та час, адже сайт буде одразу створено згідно найкращих стандартів оптимізації.

Також, перш ніж звернутися до SEO-експертів, встановіть цілі вашого проекту, а також визначте бюджет оптимізації. Багато сайтів створюються без урахування подальшого просування, що ускладнює роботу SEO фахівців.

Яким сайтам потрібне SEO просування

Щоб розуміти, наскільки ефективний ваш сайт, необхідно відстежувати ключові метрики, які умовно ділять на синтетичні та бізнес (що впливають на прибутковість проєкту). До останніх відносять кількість цільових дій, конверсії, повторні замовлення, повернення інвестицій та інші.

Просування сайту в Гугл та інших пошукових системах необхідне кожному, хто бажає монетизувати свій проект. Щоб залучити цільову аудиторію і конвертувати цей трафік, впровадьте SEO прямо на етапі розробки вашого веб-проєкту. Це ваш стратегічний крок, спрямований на розвиток сайту в довгостроковій перспективі.

Які стратегії використовуються для просування сайту?

Щоб досягти оптимальних результатів, експерти розбивають роботи з SEO просування на кілька етапів. Ми розглянемо базис – ті кроки, які необхідні кожному проєкту для потрапляння в топ видачі.

Аналіз ніші та конкурентів

Це фундаментальний етап, на якому експерти розробляють стратегії просування сайту. Комплекс робіт включає наступне:

  • Аналіз видимості в пошукових системах за різними типами запитів.
  • Пошук найкращих аспектів у проєктах конкурентів.
  • Аналіз структури лідерів ніші та їхніх внутрішніх/зовнішніх посилань.
  • Розробка та оптимізація лендінгів.
  • Повноцінний аудит сайту.

Фахівці визначають, наскільки масштабні зміни потрібні для подальшого SEO просування сайту.

Розробка структури та створення семантичного ядра

Експерти презентували вам приблизний план робіт, що далі? На цьому етапі вони збирають пошукові запити і розбивають їх по групах для створення семантичного ядра. Це необхідно для розробки структури проєкту, метатегів і заголовків/підзаголовків, контенту, посилань, зовнішньої оптимізації, тощо. Семантичне ядро може містити сотні тисяч пошукових запитів, тому його розробка триває до кількох місяців.

Наступний крок – формування структури вашого сайту. SEO-експерти розробляють конкретні сторінки сайту, каталоги та картки товарів і лендінги з урахуванням частотності пошукових запитів. Структуризація потребує чимало часу, але вона забезпечує результат навіть на перших етапах життєвого циклу сайту.

Внутрішня оптимізація та перелінковка

Які стратегії використовуються для просування сайту на цьому етапі? Розглянемо найбільш важливі моменти:

  • Налаштування метатегів з урахуванням фільтрів, категорій, продуктів та інших аспектів.
  • Форматування URL сторінок.
  • Оптимізація швидкості завантаження сайту.
  • Видалення сторінок-дублів.
  • Розробка XML-карти та налаштування мікророзмітки.

Подальша робота з SЕО просування сайту полягає в організації внутрішньої перелінковки. Коли сторінки містять посилання на інші сторінки сайту, їх легше знаходять як відвідувачі, так і пошукові роботи. Перелінковка стосується також категорій меню сайту для посилення позицій стратегічних сторінок у пошуковій видачі.

Оптимізація контенту

На цьому етапі фахівці реалізують наступні стратегії просування сайту:

  • Складання метатегів для ключових сторінок.
  • Написання текстів, що містять зібрані раніше пошукові фрази.
  • Додавання інтерактивних елементів, таких як відео, інфографіка, опитування та інше.

Seo-спеціалісти роблять основний упор на високочастотні запити, а також запити з «довгим хвостом». Також вони приділяють увагу юзабіліті з метою поліпшення користувацького досвіду.

Нарощування профілю зовнішніх посилань

Це важливий етап у просуванні, без якого не можуть обійтися сайти, що працюють у конкурентних нішах. Сучасні пошукові алгоритми враховують показник авторитетності вашого проекту. Чим більше великих веб-порталів посилаються на ваш сайт, тим більше довіряють вам пошукові системи. Для нарощування зовнішніх посилань експерти закуповують їх на біржах, публікують якісний контент, додають посилання з релевантних форумів, тощо.

Подальші етапи SEO-оптимізації

Попередні кроки принесли бажані результати? Настав час проаналізувати досягнуте і провести поетапну оптимізацію: доопрацювання структури сайту, метатегів, контенту, внутрішніх і зовнішніх посилань. Усе це робиться задля підвищення конверсії – перетворення відвідувачів сайту на клієнтів вашого бізнесу.

Перспективи комплексного просування сайту

Комплексне просування сайту – це складна робота, спрямована на те, щоб потенційні клієнти легше знаходили ваш бренд чи бізнес онлайн. Цікавить вас просування сайту в Гугл чи інших пошуковиках, пам’ятайте про те, що це забіг на довгу дистанцію, який забезпечує процвітання вашого вебсайту в довгостроковій перспективі.

Віддайте свій проєкт у руки експертів, які пропонують прозорі умови співпраці з розробкою докладного плану оптимізації та регулярними звітами, щоб максимізувати ефективність використання вашого бюджету.